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Wireless Telephone Laws FAQsS

Two new laws dealing with the use of wireless tetepes while driving went into effect July 1,
2008. Below is a list of Frequently Asked Questiooscerning these new laws.
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What is the difference between the two laws?

The first law prohibits all drivers from usirsghandheld wireless telephone while
operating a motor vehiclé/ehicle Code (VC) §23123)Motorists 18 and over may use a
hands-free device. The second law prohibits dsiveder the age of 18 from using a
wireless telephone or a hands-free device whiggaiphg a motor vehicl@/C §23124).

What if | need to use my telephone during an emmgency and | do not have a hands-
free device?

The law allows a driver to use a wireless tetapdhto make emergency calls to a law
enforcement agency, a medical provider, the faggadtment, or other emergency services
agency.

What are the fines if I'm convicted?

The base fine for the FIRST offense is $20 abd dr subsequent convictions.
However, with the addition of penalty assessmehegstotal amount can be more than
triple the base fine.

Will | receive a point on my driver’s licenseif I'm convicted for a violation of the
wireless telephone law?

NO. The violation is a reportable offense: lewer, DMV will not assign a violation
point.

Will the conviction appear on my driving record?
Yes, but the violation point will not be added.

Is there a grace period when motorists will onlyget a warning?
NO. The law went into effect July 1, 2008. W a citation is issued is always at
the discretion of the officer based upon his ardetermination of the most appropriate
remedy for the situation.
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Q: Are passengers affected by this law?

A: No. This law only applies to the person drivimgnotor vehicle.

Q: Do these laws apply to out-of-state drivers wh@shome states do not have such
laws?

A: Yes

Q: Can | be pulled over by a law enforcement officefor using my handheld wireless
telephone?

A: YES. A law enforcement officer can pull you oyest for this infraction.

Q: What if my phone has a push-to-talk feature, can use that?

A: No. As of July 1, 2011, the previously provided excemn expired for thoseoperating a
commercial motor truck or truck tractor (excludpigkups), implements of husbandry, farm
vehicle or tow truck, to use a two-way radio opedaby a “push-to-talk” feature. However,
a push-to-talk feature attached to a hands-frepieae or other hands-free device is
acceptable.

Q: What other exceptions are there?

A: Operators of an authorized emergency vehicléenduhe course of employment are

exempt as are those motorists operating a vebrcl@ivate property

DRIVERS 18 AND OVER

Drivers 18 and over will be allowed to use a hafids-device to talk on their wireless telephone
while driving. The following FAQs apply to thoseotorists 18 and over.

Will it be legal to use a Blue Tooth or other egiece?
Yes, however you cannot have BOTH ears covered.

Does the new hands-free law allow you to use theegker phone function of your
wireless telephone while driving?
Yes, as long as you are not holding the phone.

Does the new “hands-free” law allow drivers 18 ad over to text page while
driving?

No. As of January 1, 2009, a new law (CalifarMehicle Code 23123.5) went into
effect prohibiting all motorists from reading, cooging or sending a text-based
communication while operating a motor vehicle.
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DRIVERS UNDER 18
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Am | allowed to use my wireless telephone handsee?

NO. Drivers under the age of 18 may not usdraless telephone, pager, laptop or any
other electronic communication or mobile servidesgice to speak or text while driving
in any manner, even hands free. EXCEPTION: P&zthin emergency situations to call
police, fire or medical authoritiegVC §23124).

Why is the law stricter for provisional drivers?

Statistics show that teen drivers are more {ilkbhn older drivers to be involved in
crashes because they lack driving experience awtbttetake greater risks. Teen drivers
are vulnerable to driving distractions such asimglkvith passengers, eating or drinking,
and talking or texting on wireless phones, whidraease the chance of getting involved
in serious vehicle crashes.

Can my parents give me permission to allow me tase my wireless telephonenhile
driving?

NO. The only exception is an emergency situatlmat requires you to call a law
enforcement agency, a health care provider, teedf#partment or other emergency
agency entity.

Does the law apply to me if I'm an emancipated imor?
Yes. The restriction applies to all licensed/ers who are under the age of 18.

If I have my parent(s) or someone age 25 years older in the car with me, may |
use mywireless telephone while driving?
NO. You may only use your wireless telephonarnemergency situation.

Will the restriction appear on my provisional license?
No

May | use the hands-free feature while drivingfimy car has the feature built in?
NO. The law prohibits anyone under the age ofrbé using any type of wireless device
while driving, except in an emergency situation.

Can a law enforcement officer stop me for usingy hands-free device while
driving?

No. For drivers under the age of 18, this insidered a SECONDARY violation
meaning that a law enforcement officer may cite f@wsing ahands-freewireless
phone if you were pulled over for another violatiddowever, the prohibition against
using ahandheld wireless telephone while driving is a PRIMARY \atibn for which a
law enforcement officer can pull you over.
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